De Gîte de Prat Niau

Domaine de Prat Niau

Aan de voet van de Puy Mary in de Monts du Cantal hebben wij met onze Gîte de Prat Niau, voorheen paardenstal, een prima accommodatie voor kleine groepen wandelvrienden en fietsmaten. Ook een wat grotere familie of 2 gezinnen met kinderen zullen met onze 8/9-persoons gîte als thuisbasis een fijne vakantie hebben. Is uw groep nog groter dan zijn er kamers bij te huren in ons château naast de gîte. Ruim 20 mensen kunnen we herbergen en de zaal van de gîte (in de 70 m2) leent zich uitstekend voor zo'n groep. U kunt gebruik maken van de keuken daar, maar wilt u niet steeds zelf koken dan neemt u de maaltijd bij ons op het terras of in de salle à manger.

De voorgevel

De gîte heeft een dubbele deur als ingang met links en rechts twee vier-persoons ruime en hoge slaapkamers. Ze hebben elk een verdieping: boven staat een twee-persoonsbed en onder twee eenpersoonsbedden. Het beddegoed wordt door ons verstrekt. Voor elke kamer is er een badkamer met een toilet, douche en wastafel. De etage is via een wenteltrap en ook langs een natuurstenen trapje buitenom bereikbaar. In de zaal boven is het oude gebinte zichtbaar gebleven. De muren, tussen de staande balken, zijn uit keien opgebouwd. Er is een geheel geoutilleerde keuken, een grote tafel, een zithoek met TV en DVD-speler, een pingpongtafel, een kast met boeken, een houtkachel…. De ruime speelweide met terras, tuinmeubels en parasols direct buiten de gîte biedt prachtig uitzicht op de boomgaard en de vallei met haar bergkammen. Onze gîte heeft in de klassering “meublée de tourisme” een twee sterrenniveau.

De slaapverblijven

Op ons terrein is er gelegenheid tot badminton, volleybal, jeu de boules, enzovoort. Er zijn enkele fietsen beschikbaar. We hebben gedetailleerde kaarten van de regio, een scala aan wandel- en fietsroutes (ook met GPS) en toeristische informatie over kastelen, kerken, middeleeuwse stadjes, stuwmeren, enzovoort. Op 10 km. zijn ski de fond (langlauf) pistes. In de omgeving zijn diverse restaurants waar u van streekgerechten kunt genieten.

De zaal

Wij, Annemiek en Tjeert, wonen inmiddels 15 jaar in de Cantal. Onze ervaring als wandelaar en fietser (Tjeert, wegfietsen en mountainbike; was gymleraar) gebruiken we om groepen en individuen te adviseren. Het tot stand komen van een advies is een gezamenlijk gebeuren. We gaan om de tafel om de wensen en mogelijkheden te bekijken. Deze afstemming leidt tot een flexibel programma (voor een dag of een hele week) met keuzes. Verandering van het weer of bv de ervaring dat het lekker gaat en “er mag wel een lusje bij” (of andersom) kan wijziging van het program betekenen. Bij de wandelingen/fietstochten hebben we gedetailleerde kaarten met beschrijvingen in het Frans maar veelal ook het Nederlands. We hebben ook een moderne GPS voorzien van de stafkaart van het gebied, waarin we de wandel/fietsroutes laden als extra hulp bij het vinden van de weg. Met een simpel te bevestigen klemmetje/steuntje op het stuur kan de GPS ook op de fiets mee waardoor je niet steeds af moet stappen om de kaart te bekijken.

Een natte cyclo-sportive

Het wegfietsen is de laatste jaren behoorlijk ontwikkeld. De Tour de France ging een paar keer over de Puy Mary, er zijn fietspaden aangelegd en boekjes met routes uitgegeven. Maar vooral de rust hier spreekt de meeste fietsers aan. Er zijn talloze goed geasfalteerde wegen waar nauwelijks autoverkeer is. En niet alleen in de Alpen maar ook hier zijn stevige bergen.

Mountainbiken in mei

Vorig jaar is onze vallei een erkende VTT (mountainbike) site geworden met diverse pistes. Die zijn rood of zwart hetgeen moeilijk en zwaar tot zeer moeilijk en zwaar betekent. Het klimmen op de stenige paden vereist niet alleen goede benen maar ook een goede techniek, het dalen evenzeer. Voor de liefhebbers geweldig, voor beginners te moeilijk. Bij ons huis is een atelier waar fietsen kunnen worden gestald en waar reparaties kunnen worden uitgevoerd. Ook is er een tuinslang voor het schoonspuiten van de VTT

Tarief Gite de Prat Niau (het gehele jaar door)

- Voor 8 à 10 personen slaapgelegenheid ( 2 kamers met een zwevend vloertje) 

- Grote zaal (70 m2) met een geïntegreerde keuken

- Terras met tuinmeubels en bbq

- Het beddegoed wordt door ons verstrekt

Per week 700 euro
Lang weekend 275 euro
Verblijf van 3 dagen 350 euro  

Voor groepen van om en nabij de 20 personen vormt dit aanbod van onze gehele accomodatie een ideale gelegenheid voor familie feesten, réunies, fietsvrienden, cursusbijeenkomsten enz. Voor een week ligt de prijs op bassis van zelfverzorging op zo'n 2000 euro.Bij de prijs inbegrepen

•  Beddegoed

•  Gebruik van de wasmachine in overleg

•  Kosten electriciteit, water, verwarming

Niet inbegrepen

•  Gebruik van het ontbijt (8 euro), maaltijd (20 euro) en drankjes (prijs variabel) in het château

•  Eindschoonmaak (50 euro)

•  Reis- annuleringsverzekering

Huurprijs    
1 week   € 700
1 week-end (vrijdag/zaterdag)   € 275
3 dagen   € 350